Правильна висота робочої зони на кухні

Підбір оптимальної висоти робочої поверхні кухні

Так уже повелося, що виробники готових меблів найчастіше орієнтуються на статистику і пропонують до покупки кухонні гарнітури з усередненою висотою робочих поверхонь 86 см. Для людини середнього зросту цього буде цілком достатньо.

Але що робити тим, для кого стандартний кухонний гарнітур буде занадто високим або низьким?

Який висоти повинна бути стільниця на кухні, щоб м'язи спини та хребет займається приготуванням людини не піддавалися зайвого навантаження, без збільшення швидкості і рівня його стомлюваності. 

 

У таких випадках оптимальний варіант - виготовлення кухні на замовлення за індивідуальними параметрами.

Яка висота робочої поверхні підійде для однорівневої кухні

Основним критерій при підборі висоти елементів кухонних меблів - зростання людини, який частіше за все буде займатися приготуванням.

Максимально комфортну висоту робочої поверхні можна визначити простим шляхом:

Якщо готує тільки один член сім'ї, проблеми в принципі немає. Виходячи з його зростання підбирається рекомендована висота кухонного гарнітура: 

 

 

Звичайно, якщо розмір кімнати дозволяє зробити робочі поверхні різнорівневими, можна спроектувати меблі для кухні з різною висотою для кожної зони.

Варильна поверхня. Оптимальну висоту робочої зони кухні для безпосереднього приготування їжі можна визначити, поставивши на неї середню з наявних в будинку каструль.

У неї має бути зручно заглядати - НЕ підводячись навшпиньки і не схиляючись над нею. Для середнього зросту це 0,80-0,82 м.

Занадто висока для варки поверхня може бути не тільки незручною, але і небезпечною - у мініатюрної господині може банально не вистачити сил для зняття з неї важкої каструлі з гарячим борщем. У підсумку вона змушена буде стягувати каструлю, ризикуючи, не розрахувавши навантаження, впустити її собі на ноги і обпектися.

Мийка. Її висота повинна дозволяти виконувати необхідні дії без необхідності нахилятися - спина повинна бути рівна. Розрахувати це параметр можна за формулою:



 

Зона підготовки продуктів. Якщо є можливість, її варто розділити на дві підзони.

Перша - на рівні або трохи нижче пояса - для дій, що вимагає докладання фізичних зусиль (заміс тесту, оброблення м'яса). Це дозволить знизити навантаження на м'язи за рахунок використання маси тіла.

А ось поверхня для різання овочів краще зробити вище - чим ближче буде кут згину руки до прямого кута з-за близькості стільниці, тим нижче буде навантаження на хребет і ноги, і тим зручніше буде виконувати роботи підвищеної точності (наприклад, прикраси торта кремовими трояндочками або фігурна нарізка фруктів / овочів). 

Що робити, якщо готує кілька людей

Якщо інші члени сім'ї теж користуються кухнею і їх зростання істотно відрізняється в більшу сторону, можна використовувати накладні обробні дошки, щоб компенсувати різницю між наявною висотою робочої поверхні кухні і потрібної для комфорту.

Крім того, є види робочих поверхонь з регульованою висотою. Наприклад, стільниці з плавно регульованою опорою, що дозволяють налаштовувати висоту робочої зони кухні. 

 

 

Як бачите при виборі кухні недостатньо звертати увагу лише на її модель, колірну гамму і сумісність з розмірами приміщення.

Те, яка висота робочої поверхні столу і інший кухонних меблів буде підібрана при плануванні і замовленні, не менш важливо.

Неправильний вибір цього параметра може спричинити за собою формування стійкого невдоволення час при провадженням на кухні, через що колись улюблену справу (приготування) може перетворитися на справжню каторгу. 

Закрити
Закрити

Найближчим часом з Вами зв'яжеться наш менеджер.

Закрити

Дякуємо, що обираєте нас :)

Закрити

Найближчим часом з Вами зв'яжеться наш менеджер.